Mierea de balta se extrage in special toamna si este ultimul cules al albinelor din sezon, dupa culesul de la floarea soarelui.
In Delta Dunarii, in regiunile in care primavara au fost apele crescute, dupa retragerea lor, apare flora spontana care este formata din butoias, sulfina, lemnie, palamida, menta si alte plante specifice zonei Deltei Dunarii. Menta, sau izma in termen popular, formează adevărate pajiști pe malul Dunării şi a canalelor adiacente. Înflorește în perioada iulie-octombrie şi este foarte importantă pentru pregătirea albinelor de iernat, datorita faptului ca înflorește până toamna târziu.
De obicei se folosește denumirea miere din Delta Dunarii, dar unii stupari mai folosesc si denumirea de miere de menta pentru ca suna mai deosebit, dar nu se poate clasa ca miere de menta decât atunci când cantitatea de izma este mai mare de 70%.
Culoarea mierii din Delta Dunarii variaza de la galben-roscat la brun cu tenta verzuie. Poate avea un gust dulce-acrișor, cu o răcoreala deosebita la final specifica mentei.
Nefiind prelucrata termic, mierea cruda de balta cristalizează in granule foarte mici, având astfel o densitate cremoasa motiv pentru care i se poate spune si miere crema.
Mierea de Delta Dunării este un bun tonic şi antispastic pentru ca reduce durerile specifice unei colici biliare, stimulează digestia şi scade balonarea. Aceasta are in compoziție cantități mari de vitamina C şi uleiuri volatile specifice florilor de mentă.
In medicina tradiționala această menta de balta, mai este cunoscută şi sub numele de izma broaștei, se utilizează în colicile abdominale, ca aromatic şi carminativ, şi în tahicardie (frecventa cardiaca de peste 100 de bătăi pe minut).
Ecosistemele întâlnite in Delta Dunarii sunt foarte diverse: mlaștini stuficole, lacuri, plauri, păduri de foioase, vegetație de grind cu sol sărat dar si vegetație cu flori de pajiste sau zavoaie. Delta Dunarii este un areal exotic cu peste 1830 de specii de plante si copaci, multe dintre ele fiind apreciate si preferate de albine pentru a le culege nectarul și polenul. Pentru ca specificul deltei este vegetatia plutitoare, a carei baza este stuful, aceasta acopera peste 1500 de kilometri patrati din suprafața totala a Deltei Dunarii.